Frauengesundheit

Zwangerschapsvaccinatieschema – Web Medicine

Het ontvangen van het vaccinatieschema van zwangere vrouwen helpt de moeder en het kind te beschermen tegen ernstige ziekten tijdens de zwangerschap. Lees meer bij ons in dit artikel over het vaccinatieschema van de zwangere vrouw.

Vaccinatieschema zwangerschap

Vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap vaccinaties volgens het vaccinatieschema van de zwangere vrouw, vanwege de immuunveranderingen die optreden tijdens de zwangerschap, waardoor de moeder en haar kind kunnen worden blootgesteld aan het risico van infectie met infectieziekten.

Het schema van zwangere vaccinaties werkt ook om het immuunsysteem van de moeder en het kind te versterken, door de overdracht van antilichamen van de moeder naar haar foetus, waardoor het wordt beschermd tegen de complicaties van een aantal ernstige ziekten die het leven van de foetus bedreigen of aantasten het optreden van zwangerschap in de toekomst.

Opgemerkt moet worden dat niet alle vaccins veilig zijn tijdens de zwangerschap, vooral die welke een levend virus bevatten. Veilige vaccins bevatten vaak een geïnactiveerd virus. Voorbeelden van veilige en onveilige vaccins binnen het schema van zwangere vaccins zijn de volgende:

Vaccins gegeven tijdens de zwangerschap

Vaccins niet gegeven tijdens de zwangerschap

Hepatitis B-vaccinatie

Pokken vaccin

Griepprik

Vaccin tegen mazelen en bof

Het drievoudige vaccin

Gordelroos herpes vaccin

Corona-vaccin

Rubella vaccin

Vaccinatieschema voor zwangere vrouwen: Hepatitis B-vaccinatie

Hepatitis B-infectie vormt een ernstige bedreiging voor zwangere vrouwen, omdat het kan leiden tot ernstige ziekte bij de moeder, naast het verhogen van de incidentie van vroeggeboorte.

Daarom, en vanwege het risico op hepatitis B tijdens de zwangerschap, werd het hepatitis B-vaccin opgenomen in het vaccinatieschema voor zwangere vrouwen. Ter voorkoming van infectie tijdens de zwangerschap, vooral bij vrouwen die risico lopen op hepatitis B-infectie.

Ook moet een moeder bij wie tijdens de zwangerschap de diagnose hepatitis B-infectie wordt gesteld, een arts raadplegen, ervoor zorgen dat het kind immunoglobuline krijgt en binnen 12 uur na de geboorte van het kind een hepatitis B-vaccinatieschema starten.

Vaccinatieschema voor zwangere vrouwen: griepvaccin

Tijdens de zwangerschap verzwakt het immuunsysteem van nature, waardoor vrouwen vatbaarder worden voor griep. Influenza is een ernstige ziekte tijdens de zwangerschap, waarbij complicaties kunnen leiden tot ziekenhuisopname.

Daarom moeten zwangere vrouwen tijdens elke zwangerschap het griepvaccin krijgen als onderdeel van het vaccinatieschema van de zwangere vrouw, vooral in het griepseizoen om haar en haar baby tegen infectie te beschermen.

Het griepvaccin kan op elk moment tijdens de zwangerschap worden toegediend en het griepvaccin is gemaakt van een geïnactiveerd virus, dus het is veilig voor de moeder en de baby.

Vaccinatieschema voor zwangere vrouwen: het drievoudige vaccin

Het drievoudige vaccin werkt om difterie, tetanus en kinkhoest te voorkomen, omdat deze ziekten een grote bedreiging vormen voor het leven van patiënten, omdat ze kunnen leiden tot:

  • Tetanus: Het leidt tot spierpijn en het onvermogen om de mond te openen of te slikken.
  • Difterie: Het leidt tot ademhalingsproblemen, hartfalen, verlamming en de dood.
  • Kinkhoest: Het leidt tot een zeer sterke hoest die eten en ademen erg moeilijk maakt.

Daarom werd het drievoudige vaccin opgenomen in het vaccinatieschema voor zwangere vrouwen. Zwangere vrouwen kunnen het drievoudige vaccin krijgen tijdens het derde decennium van de zwangerschap, in de 27-36 weken van de zwangerschap, om zich te beschermen tegen het risico op infectie, vooral bij kinkhoest.

Vrouwen kunnen het vaccin ook bij elke zwangerschap krijgen, ongeacht hoe lang het geleden is sinds de laatste vaccinatie.

Vaccinatieschema zwangere vrouwen: Overige vaccinaties

Er zijn ook enkele vaccins die een zwangere vrouw kan krijgen, waaronder:

1. Corona-vaccin

Alle vrouwen die zwanger zijn, zwanger willen worden of borstvoeding geven, kunnen het Corona-vaccin krijgen, omdat het effectief is gebleken in het voorkomen van besmetting met het Corona-virus.

Ook is het risico om het coronavirus op te lopen voor zwangere vrouwen, vooral in de eerste maanden van de zwangerschap, erg hoog.

2. Hepatitis A-vaccin

De voor- en nadelen van hepatitis A-vaccinatie moeten worden afgewogen tegen een zwangere vrouw. Zwangere vrouwen die zijn blootgesteld aan het hepatitis A-virus moeten met hun arts praten over de mogelijkheid om het vaccin te krijgen.

Zwanger vaccin bijwerkingen

Sommige bijwerkingen kunnen zelfs drie weken na ontvangst van het vaccin optreden. Als de symptomen ernstig zijn, moet u er een arts over raadplegen. Onder de bijwerkingen:

  • Hepatitis B-vaccin: Pijn en koorts op de injectieplaats.
  • Griepvaccin: Roodheid, zwelling op de injectieplaats en koorts.
  • Het drievoudige vaccinPijn en zwelling op de injectieplaats en koorts.
  • Hepatitis A-vaccin: Pijn en roodheid op de injectieplaats, hoofdpijn en vermoeidheid.
Previous post
علامات ترهل الثدي – ويب طب
Next post
Mobilität auch mit Einschränkungen möglich