Schwangerschaft

Relatie tussen baarmoederhalskanker en zwangerschap

Baarmoederhalskanker is kanker van de baarmoederhals, meestal asymptomatisch, en humaan papillomavirus (HPV)Humaan papillomavirus) is de belangrijkste oorzaak van deze kanker en kanker wordt meestal voorafgegaan door een defect of tumor in het baarmoederhalsweefsel.

Maar wat is de relatie tussen baarmoederhalskanker en zwangerschap? Lees dit artikel verder voor het gedetailleerde antwoord:

Baarmoederhalskanker en zwangerschap: wat is het effect op de vruchtbaarheid?

Behandelingen die een patiënte met baarmoederhalskanker krijgt, kunnen van invloed zijn op haar vermogen om kinderen te krijgen. Als de kanker vroeg wordt ontdekt en beperkt blijft tot de baarmoederhals, kan de arts een behandeling aanbevelen die de mogelijkheid van zwangerschap kan behouden, waaronder:

  • Conisatie biopsie: Slechts een deel van de baarmoederhalskanker wordt verwijderd.
  • Radicale trachelectomie: Het grootste deel van de baarmoederhals wordt verwijderd zonder de rest van de baarmoeder aan te raken.

Een patiënt kan naast chemotherapie en radiotherapie een hysterectomie nodig hebben wanneer baarmoederhalskanker in een laat stadium wordt ontdekt, wat de mogelijkheid van zwangerschap kan beïnvloeden.

Sommige patiënten kunnen hun toevlucht nemen tot het invriezen van eieren of in-vitrofertilisatie om zwanger te worden.

Baarmoederhalskanker en zwangerschap: wat is het effect op de zwangerschap?

Baarmoederhalskanker kan worden opgespoord door middel van een uitstrijkje dat vaak wordt gemaakt tijdens de zwangerschap, of door een klinisch onderzoek van symptomen die een zwangere vrouw kan ervaren, zoals bloedingen, en baarmoederhalskanker wordt meestal ontdekt tijdens de zwangerschap in de vroege stadia van de ziekte, die maakt het gemakkelijker te behandelen.

Het is opmerkelijk dat baarmoederhalskanker die tijdens de zwangerschap wordt ontdekt, niet sneller groeit en zich niet sneller verspreidt dan kanker die bij niet-zwangere vrouwen wordt gediagnosticeerd, en in veel gevallen hoeft een zwangere vrouw met baarmoederhalskanker de zwangerschap niet af te breken, maar in sommige gevallen kan het nodig zijn dat de baby eerder wordt geboren dan gepland.

Naast het bovenstaande heeft een zwangere vrouw met baarmoederhalskanker vaak hetzelfde ziekteverloop en resultaat als elke niet-zwangere vrouw.

Baarmoederhalskanker en zwangerschap: wat is het effect op de foetus?

Als de moeder tijdens de zwangerschap kanker heeft, heeft de kanker meestal geen invloed op de foetus en heeft deze geen invloed, maar de behandelingen die de moeder krijgt, kunnen haar of haar foetus beïnvloeden.

Naast het bovenstaande kunnen verschillende procedures en behandelingen voor baarmoederhalskanker enkele risico’s met zich meebrengen die de zwangerschap en de foetus kunnen beïnvloeden. Onder deze risico’s zijn de volgende:

Baarmoederhalskanker en zwangerschap: hoe wordt het behandeld tijdens de zwangerschap?

Er zijn een aantal factoren die van invloed zijn op de keuze van de juiste behandelingsmethode voor baarmoederhalskanker tijdens de zwangerschap, en deze factoren omvatten:

  • De persoonlijke wens van de zwangere vrouw voor behandeling.
  • Hoe ver de kanker is.
  • Het stadium waarin de ziekte werd gediagnosticeerd.

Er zijn verschillende opties om baarmoederhalskanker te behandelen, en deze opties omvatten het volgende:

  • Chirurgie: Ofwel een kegelbiopsie, een radicale cervicale excisie of een hysterectomie.
  • Chemotherapie: Chemotherapie gebruiken om kankercellen te doden.
  • Radiotherapie: Bij deze behandeling worden hoge energiestralen gebruikt om kankercellen te doden.
  • Gerichte therapie: Deze therapieën zijn afhankelijk van specifieke kenmerken van kankercellen om het medicijn specifiek op deze cellen te richten zonder normale cellen te beïnvloeden.
  • Immunotherapie: Dit type behandeling gebruikt het immuunsysteem van het lichaam om kankercellen te doden.

De keuze van de aard van de behandeling hangt als volgt af van het stadium van de zwangerschap:

1. Eerste trimester

Als de patiënte minder dan drie maanden zwanger is en de zwangerschap wil voortzetten, kan de arts aanbevelen de behandeling uit te stellen tot een langere zwangerschapsperiode voorbij is. Dit komt omdat chemotherapie de foetus kan schaden tijdens de eerste maanden van de zwangerschap, en sommige patiënten kunnen ervoor kiezen om de zwangerschap voortijdig af te breken, als de kanker in de vroege stadia van de zwangerschap wordt ontdekt, zodat ze een behandeling kunnen ondergaan zonder zich zorgen te hoeven maken over de effecten die kunnen optreden. optreden bij de foetus.

2. Het tweede of derde trimester van de zwangerschap

De arts kan op dit punt in de zwangerschap chemotherapie of een operatie overwegen, en in sommige gevallen kan de arts voorstellen om te wachten tot de bevalling voordat met de behandeling wordt begonnen.

Zwangere vrouwen met baarmoederhalskanker bevallen hun baby’s meestal vroeg door middel van een keizersnede, en sommigen hebben mogelijk tegelijkertijd een hysterectomie nodig.

Als de kanker van een zwangere vrouw in een vergevorderd stadium is en ze ervoor kiest om geen behandeling te krijgen, is er een verhoogd risico op verspreiding van kankercellen.

Zo is de relatie tussen baarmoederhalskanker en zwangerschap in detail opgehelderd.

Previous post
Ontwikkelingsstadia van het kind van 18-24 maanden
Next post
Koliekbehandeling voor zwangere vrouwen in de derde maand