Psychische Gesundheit

Prikkelbare darmsyndroom en wanen: wat is de relatie?

Prikkelbare darmsyndroom kan veel aandoeningen veroorzaken, waaronder psychische stoornissen. Volg het volgende artikel getiteld Irritable Bowel Syndrome and Delusions om er meer over te weten te komen:

De relatie tussen het prikkelbare darm syndroom en wanen

Ongeveer 60% van de patiënten met het prikkelbaredarmsyndroom lijdt aan veel psychische stoornissen, zoals angst, verdriet, fobieën, obsessief-compulsieve stoornis en depressie, die gevallen zijn die verband houden met wanen.

Psychische stoornissen en wanen treden meestal op als gevolg van angst over veel zaken, zoals: lichamelijke en gezondheidstoestand, enz. Het is vermeldenswaard dat deze stoornissen op de een of andere manier leiden tot andere lichamelijke symptomen, waaronder maagklachten, tremoren, spierpijn , slapeloosheid, duizeligheid en prikkelbaarheid.

Negatieve emoties, zoals stress, angst en depressie, stimuleren chemicaliën in de hersenen die iemands gevoel van pijn in de darmen verhogen, wat leidt tot het optreden van verschillende symptomen van de dikke darm.

Integendeel, het Prikkelbare Darm Syndroom verhoogt ook de kans op psychische stoornissen en wanen. Dit komt omdat de symptomen van het prikkelbaredarmsyndroom de kwaliteit van leven van de patiënt sterk beïnvloeden en uiteindelijk kunnen leiden tot wanen als een soort complicaties, en deze complicaties kunnen aanhouden, zelfs na behandeling van de aandoening, en er is enig onderzoek dat dat aangeeft.

Een studie over het prikkelbare darm syndroom en psychische stoornissen

Er is een onderzoek uitgevoerd naar de relatie tussen het prikkelbaredarmsyndroom en veel psychische stoornissen die op een gegeven moment tot wanen kunnen leiden, en het resultaat was als volgt:


  • Prikkelbare darmsyndroom en psychologisch trauma

De studie gaf aan dat er een nauw verband bestaat tussen het prikkelbare darm syndroom en blootstelling aan een psychologisch trauma, zoals: de dood van een geliefde of aanranding, aangezien het resultaat aangaf dat 36% van de mensen met het prikkelbare darm syndroom een ​​aantal psychologisch trauma.


  • Prikkelbare darmsyndroom en depressie

Uit de studie bleek dat depressie een van de meest voorkomende soorten psychische stoornissen is waar IBS-patiënten aan lijden, en dit kan verschillende redenen hebben.


  • Prikkelbare Darm Syndroom en andere psychische stoornissen

IBS wordt minder geassocieerd met sommige andere psychiatrische stoornissen, zoals schizofrenie en bipolaire stoornis.

Hoe kan het prikkelbare darm syndroom en wanen worden verlicht

Het is belangrijk om de aanvallen van het Prikkelbare Darm Syndroom, die op een gegeven moment tot wanen kunnen leiden, onder controle te houden door middel van het volgende:


  • Sporten

Het beoefenen van veel sportactiviteiten, zoals: wandelen, hardlopen en zwemmen, helpt stress en depressie te verminderen en zo spasmen te verminderen die de darmen kunnen aantasten.

Ontspanningsoefeningen, zoals: yoga, meditatie en ademhaling helpen bij het verlichten van angst en stress die de patiënt voelt.


  • Stressbeheersing

Het is mogelijk om veel cursussen te volgen die helpen bij het beheersen van stress, en dit hangt af van het veranderen van de manier van denken om dingen op een verstandigere manier aan te pakken.


  • Wijziging van levensstijl

Door voldoende te slapen en een goed vezelrijk dieet te volgen, kunnen vervelende aanvallen van het prikkelbare darmsyndroom worden verlicht.

Andere complicaties van het Prikkelbare Darm Syndroom

Naast IBS kunnen wanen vele andere complicaties veroorzaken, waaronder de volgende:


  • Maagdarmstelselaandoeningen

Prikkelbare darmsyndroom verhoogt frequente aanvallen van diarree en obstipatie, en verhoogt de kans op aambeien.

Mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom zijn vatbaarder voor uitdroging, vooral als de patiënt lijdt aan chronische diarree en niet genoeg drinkt.


  • verslechterende kwaliteit van leven

Mensen met het prikkelbare darm syndroom lijden aan een slechte kwaliteit van leven, omdat ze sociale afspraken moeten afzeggen omdat ze vaak naar het toilet moeten, en ze kunnen ook vaak werk moeten missen.

Previous post
Dooiers bij kinderen thuis behandelen
Next post
Afscheidingen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap – Web Medicine