Frauengesundheit

De eerste periode na een keizersnede

De datum van de eerste menstruatie na een keizersnede verschilt van vrouw tot vrouw, en daarover zullen we in dit artikel meer te weten komen.

Wat is de relatie tussen borstvoeding en de datum van de eerste menstruatie na een keizersnede?

De datum van de eerste menstruatie na een keizersnede hangt als volgt af van de aard van de borstvoeding:

1. Borstvoeding

Wanneer borstvoeding uitsluitend door de moeder wordt geadopteerd, is het dominante hormoon prolactine, het hormoon dat verantwoordelijk is voor de melkproductie, en dit hormoon voorkomt de afscheiding van vruchtbaarheidshormonen die verantwoordelijk zijn voor de ovulatie, dus de menstruatiecyclus kan worden uitgesteld totdat de moeder volledig stopt met borstvoeding of Wanneer u begint met het introduceren van kunstmatige voeding bij het geven van borstvoeding, vooral tijdens de nachtperiode.

2. Kunstmatige of gemengde borstvoeding

De datum van de eerste menstruatie na een keizersnede verschilt van vrouw tot vrouw, ook al zijn ze niet afhankelijk van borstvoeding, maar van kunstmatige of gemengde voeding. De periode varieert tussen 45-94 dagen, en 74 dagen is het gemiddelde voor de eerste datum van de menstruatiecyclus na een keizersnede of zelfs een natuurlijke.

Postpartumbloeding is de periode na een keizersnede en het is de herstelperiode die het lichaam doormaakt na de bevalling om terug te keren naar wat het daarvoor was. Soms denken sommige vrouwen dat het bloed nog steeds het resultaat is van de menstruatiecyclus, maar het kan postpartumbloed zijn.

Om het onderwerp te scheiden, begint zowel menstruatie- als postpartumbloed met een felrode kleur, maar postpartumbloed heeft een lichtere kleur terwijl menstruatiebloed donkerder wordt.

Hoe verandert de eerste cyclus na een keizersnede?

De eerste periode na een keizersnede kan om een ​​aantal redenen anders zijn dan vóór de zwangerschap, zoals: de terugkeer van de baarmoeder naar zijn normale positie, naast de terugkeer van hormonen naar hun normale toestand vóór de zwangerschap, behalve dat borstvoeding het niveau van hormonen beïnvloedt, en het verschil kan als volgt zijn:

  • Onregelmatige cyclus: Vooral als het de eerste menstruatie was na een keizersnede of bevalling in het algemeen tijdens het geven van borstvoeding.
  • weeën: Waar de weeën misschien beter of slechter lijken dan voorheen.
  • Zware menstruatie: De menstruatiecyclus kan intenser worden en kan bloedklonters met zich meebrengen. In dergelijke gevallen moet een arts worden geraadpleegd, vooral als de hoeveelheid bloed groot is.

Hoe kan zwangerschap worden voorkomen na de eerste menstruatie na een keizersnede?

Hoewel velen vertrouwen op borstvoeding als anticonceptiemethode in gevallen waarin borstvoeding alleen tot natuurlijk is beperkt, is het in sommige gevallen niet genoeg, dus kunnen slimme condooms of koperen spiraaltjes worden gebruikt als veilige anticonceptiemethoden.

Sommige hormonale anticonceptiva kunnen ook worden gebruikt, zoals anticonceptiepillen die lage doses oestrogeen en progesteron bevatten.

Wanneer moet je naar de dokter?

Hoewel er verschillen zijn tussen de periode vóór de zwangerschap en de eerste periode na een keizersnede, zijn er enkele gevallen waarin onmiddellijk een arts moet worden geraadpleegd, zoals:

  1. Zware bloeding, wat betekent dat de vrouw binnen een uur meer dan één maandverband nodig heeft.
  2. Hoge lichaamstemperatuur tijdens de menstruatiecyclus.
  3. Krampen en hevige buikpijn bij de menstruatiecyclus.
  4. Grote klonten met menstruatiebloed, of specifieker, ter grootte van een golfbal.

Bovendien wordt het aanbevolen om een ​​arts te raadplegen als de menstruatiecyclus onregelmatig blijft.

Previous post
Groeit de baarmoeder na verwijdering?
Next post
Munt voor borstvoeding – Web Medicine