Schwangerschaft

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap – Medicine Web

Beginnend met het bevruchtingsproces en eindigend met het geboorteproces, doorloopt de zwangerschap vele stadia en stappen. Een van deze stappen is de overdracht van de bevruchte eicel naar de baarmoeder en de bevestiging ervan aan de wand, maar deze stap vindt niet plaats tijdens het zwangerschapsproces buiten de baarmoeder. Lees het artikel verder om de belangrijkste informatie over het zwangerschapsproces buiten de baarmoeder te kennen:

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hecht de bevruchte eicel zich niet aan de baarmoeder, maar beweegt en hecht zich vast aan de eileider, de buikholte of de baarmoederhals.

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap moet onmiddellijk worden behandeld om complicaties als gevolg van deze zwangerschap te voorkomen, de kans op een toekomstige zwangerschap te behouden en de kans op toekomstige complicaties te verkleinen.

Symptomen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap veroorzaakt vaak geen symptomen en wordt gedetecteerd tijdens een routinematige zwangerschapstest. Het kan echter een aantal symptomen veroorzaken, waarvan de meest prominente zijn:

 • Onderbuikpijn aan één kant.
 • Vaginale bloeding of bruine waterige afscheiding.
 • Pijn in de punt van de schouder.
 • Duizeligheid en flauwvallen.

Redenen voor een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

De oorzaak van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is misschien niet helemaal duidelijk, maar wordt vaak in verband gebracht met de volgende redenen:

 • Littekens en ontsteking van de eileiders. Deze littekens kunnen het gevolg zijn van hormonale factoren, een reeds bestaande medische aandoening of een infectie.
 • aangeboren afwijkingen
 • Genetische afwijkingen.
 • Medische aandoeningen die de eileiders aantasten.

Risicofactoren die het proces van buitenbaarmoederlijke zwangerschap verhogen

Hier zijn de belangrijkste factoren die de kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap vergroten:


 • Vorige buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Vrouwen die eerder een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebben gehad, hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

De kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap neemt toe met de leeftijd.

Infectie of ontsteking van de eileiders, baarmoeder of eierstokken verhoogt het risico op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.


 • Seksueel overdraagbare aandoeningen

Infectie met seksueel overdraagbare aandoeningen verhoogt de kans op bekkeninfectie, en dus vergroot bekkenontsteking de kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Roken is ook een van de risico’s die de kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap vergroten.


 • Schade aan de eileiders

Schade aan de eileider of veranderingen daarin kunnen het moeilijk maken voor de bevruchte eicel om er doorheen te gaan, wat de kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan vergroten.


 • Eerdere operaties

Eerdere operaties, zoals het verwijderen van vleesbomen of een eerdere keizersnede, vergroten de kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Diagnose van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Tests die de arts helpen een buitenbaarmoederlijke zwangerschap te diagnosticeren, zijn onder andere:

1. Urinetest

Bij deze test wordt een urinemonster van de patiënt genomen en geanalyseerd. Deze test helpt de arts zwangerschap te bevestigen.

2. Bloedonderzoek

Er wordt een bloedtest gedaan om de hoeveelheid humaan choriongonadotrofine (HCG – humaan choriongonadotrofine) te bepalen, een van de hormonen die tijdens de zwangerschap worden uitgescheiden.

3. Echografietest

In deze test wordt echografie gebruikt om foto’s te maken van de interne organen van het lichaam. Deze test zal de arts helpen te weten waar de bevruchte eicel zich zal innestelen.

Behandeling van buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Nadat de arts de zwangerschap heeft bevestigd door een urinetest en een bloedtest uit te voeren en de locatie van de implantatie van het ei heeft bepaald en het optreden van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap heeft bevestigd, is het erg belangrijk om onmiddellijk met de behandeling te beginnen om complicaties te voorkomen. Hier zijn de meest prominente behandelingsmethoden:


 • Medicatie behandeling

Medicamenteuze behandeling omvat het geven van methotrexaat aan een patiënt met een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, omdat het werkt om te voorkomen dat foetale cellen snel groeien en delen.


 • Chirurgische behandeling

Behandeling van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap omvat chirurgische behandeling, en dit wordt gedaan door de arts die een laparoscopie uitvoert om de zwangerschap buiten de baarmoeder te verwijderen.

Previous post
Spraakherhaling bij kinderen – Web Medicine
Next post
Schade door het kind uit de slaap te wekken: wat is de waarheid?